10 nejrozšířenějších mýtů o cvičení!

100 lidí, 100 chutí, 100 názorů. Budete-li chodit 1 rok po fitness centrech a ptát se lidí, jak zhubnout a jak správně cvičit, můžete dostat tisíce odlišných odpovědí.

100 lidí, 100 chutí, 100 názorů. Budete-li chodit 1 rok po fitness centrech a ptát se lidí, jak zhubnout a jak správně cvičit, můžete dostat tisíce odlišných odpovědí. Každý člověk má individuální stavbu těla a každý člověk hubne či přibírá na váze dle funkcí jeho organismu. Ne každý kdo chodí v dnešní době cvičit do fitness centra, ví jak správně cvičit. V tomto blogu se dozvíte o mýtech a faktech o cvičení a jak to vlastně doopravdy je.

Mýty:

1) Chci-li zhubnout na břicho, budu cvičit sedy-lehy.
Je zapotřebí brát naše tělo jako jeden celek a ne ho rozdělovat na části. Ano, sedy-lehy cvičit můžete, ale nečekejte, že díky pouze tomuto cviku budete mít „vytvarované buchtičky“ namísto „pivního břicha“. Hubnutí na břišní partii pomáhá komplexní cvičení.  Stačí si vybrat z mnoha cvičení a kombinovat je: Běhání, jízda na kole, plaňky, nůžky, sklapovačky, zdvih nohou ve visu, zmiňované sedy-lehy, zvedání pánve,cviky s pomocí TRX, rotace se zátěží v sedě a mnoho dalšího.

2) Začnu-li cvičit, stejně nezhubnu, pač mám genetickou postavu po své matce.
Tento výrok se dá také zařadit do kategorie „nejčastější výmluvy“. Každý z nás může ovlivnit svou postavu, ať je to jídelníčkem nebo cvičením. Je to o vůli to opravdu chtít a dokázat.

3) Když si zaplatím na pár tréninků trenéra, tak to od něj okoukám a více ho potřebovat nebudu.
Trenér Vám radí a pomáhá jít tou správnou cestou k vašemu vytouženému cílu. Je to váš parťák, který dohlíží na to, aby jste cvičili efektně i efektivně. Navíc pokud od něj okoukáte jen pár cviků, nemůžete je opakovat do nekonečna a navíc je bez dohledu ani nebudete provádět správně, tudíž se nedostaví žádný efekt, ba naopak vaše tělo můžete spíše poškodit.

4) Budu-li každý den cvičit s jedno ručkami biceps, budu ho mít jako Schwarzennegger.
Je nesmysl cvičit každý den, nejen určitou partii, ale i celé tělo. Svaly potřebují regeneraci a tím jim dát prostor k růstu. Pokud jim to nedopřejete, svaly tím spíše ničíte. Navíc pokud budete cvičit na určitou partii pouze jeden typ cviku, efekt 100% nebude dle vašeho očekávání.

5) Cvičí-li žena v posilovně, bude vypadat jako muž.
Málo která žena chce vypadat jako muž. A tím, že ženy chodí do fitness, si upevňují postavu a celkovou fyzickou kondici. Díky nedostatku testosteronu nemusíte mít dámy obavy, že budete-li zvedat závaží a pravidelně navštěvovat posilovny, stane se z vás Hulk.

6) Chci-li nabírat svalovou hmotu v horní části těla, budu cvičit pouze vršek.
“ Jakmile začnete cvičit, vaše ruka bude vždycky malá „. A to je pravda, bohužel je také pravda, že pokud budu odhodlaně cvičit pouze horní část těla, tak změna naší postavy může být vidět již po několika týdnech, ale u toho to také skončí. Můžete poté cvičit léta letoucí vršek, ale růst zkrátka nebudete a nebo přinejlepším budete růst naprosto minimálně, zdlouhavě a na první pohled neviditelně. Nohy zkrátka zapojit musíme.

7) Až začnu cvičit a zhubnu, pak s cvičením mohu praštit, jelikož má postava bude už stále hubená.
Kéž by to tak doopravdy bylo. Pokud si vezmete za cíl dostat se na určitou číslici ukazující vaši váhu, je na čase začít slavit. A čím těžší to bylo, o to větší je to radost a pocit z vítězství. Ano, dokázal(a) jsem to! Ale je také zapotřebí tělo udržovat v kondici, to nejtěžší je za Vámi. Ty začátky, kdy Vám nikdo nevěřil a lidé kolem vás, vaši známí, přátelé i rodina měli pochybnosti, ale VY jste to dokázali…. Už se přeci nechcete vrátit zpátky na začátek. Po vší té dřině je to teď už jen legrace a radost.

8) Nakoupil jsem si fitness produkty, teď mi porostou svaly samy a to bez cvičení.
Tak to by bral asi každý! Nárůst svalové hmoty není zkrátka možný bez pravidelného cvičení.

9) Čím déle budu cvičit, tím lepší bude výsledek
Pokud trávíte ve fitness centru delší dobu, tím se myslí třeba 90 min a déle. Je to z toho důvodu, že máte zbytečně dlouhé pauzy mezi cvičením, nebo si tam jdete popovídat, seznámit se apod. Cvičení chce brát s rozumem, vědět proč tam jdu. Není nad intenzivní cvičení, z kterého budete mít skvělý pocit za dobře odmakanou 60-minutovku v posilovně. Pokud jedu trénink jak mám, je zbytečné a bez efektu tam trávit více času.

10) Před cvičením se musím vždycky protáhnout
Strečink je nedílnou součástí cvičení. Ale využívat by se měl zejména po cvičení. Před cvičením je důležitější zahřátí svalové tkáně.

S tímto blogem pro Vás připravujeme video plné nápaditých cviků s těmi nejlepšími instruktory a fitness trenéry.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *